Hrušky - ZD Libesice

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Hrušky

Ovoce
 

Hrušky:

 
 
 

Amfora

 
 
 

Raně zimní odrůda hrušně.
Plod střední, dužnina bílo žlutá, křehká, šťavnatá. Chuť sladká, aromatická, dobrá.
Sklízí se začátkem října, dozrává do poloviny listopadu, vydrží do prosince, v chladírně do února.

 
 
 

Bohemica

 
 
 

Plod je středně velký až velký, protáhle kónický, barvy nazelenalé až žluté, s narůžovělým líčkem. Dužnina je nažloutlá, křehká, sladké aromatické chuti. Sklizeň v polovině října, konzumní zralost dosahuje v lednu.

 
 
 

Boscova

 
 
 

Plody jsou prostřední až velké, lahvicovitého tvaru (od toho právě synonymum Boscova lahvice). Barvu mají zelenohnědou, později při nástupu do konzumní zralosti až zlatožlutou. Často jsou rzivé. Chuť mají vynikající, navinule sladkou a příjemně kořenitou. Odrůda je stále v tržním sortimetu a jen málo odrůd ji v chuti překonává. Sklízí se na přelomu září a října. K jídlu pak dozrává po dvou týdnech až měsíci.

 
 
 

Boscova Lahvice

 
 
 

Plody má velké, lahvicovité, základní barvu zelenožlutou, později zlatožlutou. Dužnina je nažloutlá, velmi šťavnatá, v konzumní zralosti máslovitá. Chuť aromatická, výborná. Sklizeň je koncem září, konzumní zralost v říjnu, dá se skladovat do listopadu.

 
 
 

Clappova

 
 
 

Plody větší až velké, baňaté, světle zelené až žlutozelené, s karmínově červeným líčkem a žíháním. Dužnina je žlutobílá, šťavnatá, rozplývavá, navinule sladká, velmi dobrá.
Sklízí se v polovině srpna i o týden později, v tvrdém stavu. Konzumně dozrává za 10 - 14 dní.

 
 
 

Dita

 
 
 

Plody jsou středně velké až větší, tvar je kuželovitý s delší podélnou osou. Slupka je zelenožlutá, hladká, lesklá s jemnými rzivými lenticelami. Dužnina je nažloutlá, jemná máslovitá velmi šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, výrazně aromatická.
Sklízí se v polovině října, konzumně dozrává od listopadu, vydrží do prosince až ledna.

 
 
 

Erika

 
 
 

Plody jsou velké, mají protáhle kuželovitý tvar. Slupka je hladká, lesklá, žlutozelená, někdy s náznakem načervenalého líčka. Dužnina je žlutavá, křehká, při dozrání značně šťavnatá. Chuť je příjemně navinule sladká.
Sklízí se kolem poloviny října, konzumně dozrává v prosinci až v lednu, vydrží do února, v chladírně do března.

 
 
 

Charneuska

 
 
 

Plody jsou protáhlé, středně veliké, docela pravidelné. Mají leskou slupku, na které jsou nápadně viditelné tečky (lenticely), které jsou navíc ještě tmavě ohraničené. Plody mají nejdříve zelenavou barvu s jemně vybarveným líčkem, v úplné zralosti jsou pak nádherně žluté, přičemž decentní červenavé či narůžovělé líčko může zůstat – pak jsou plody už vizuálně neodolatelné.
Jsou sladké, aromatické a velmi šťavnaté – zkrátka vynikající. Ke sklizni dozrávají v září. K jídlu pak často ještě v témže měsíci. Pokud se ji podaří dobře uskladnit vydrží do listopadu, kdy má mít snad ty nejlepší chuťové vlastnosti
.

 
 
 

Máslovka

 
 
 

Plody Hardyho máslovky jsou velké, z vyšších poloh a horších stanovišť spíše střední velikosti. Charakteristické jsou šedozelené barvy a často skořicově hnědá rzivost na povrchu plodu. Mají skvělou sladší a kořenitou chuť. Sklízí se v září, k jídlu dozrají zhruba za 14 dní. Dokonale vyzrálé hrušky jsou už od pohledu velmi lákavé.

 
 
 

Milka

 
 
 

Plody jsou středně velké až větší, mají široce tupě kuželovitý tvar. Slupka je zelenožlutá s růžově načervenalým líčkem, povrch je hladký, mírně lesklý. Dužnina je smetanově bílá, chruplavé konzistence, nasládlé chuti, mírně aromatická.
Sklízí se kolem poloviny října, konzumně dozrává koncem listopadu, vydrží do prosince i déle podle způsobu skladování.

 
 
 

Pařížanka

 
 
 

Zimní hrušeň. Plody jsou středně velké, slupka tuhá, kožovitá, zelená, kolem kalicha dosti rzivá. Chuť je sladká, lehce kořenitá, dobrá. Sklízí se koncem října až počátkem listopadu – co nejpozději. Konzumní zralost je od prosince do února. V sušším uskladnění plody vadnou. V chladírně vydrží 6 měsíců.

 
 
 

Vonka

 
 
 

Plody jsou středně velké, mají krátký, široce kuželovitý tvar. Slupka je suchá, zelenohnědá, celý plod je pokryt jemnou rzivostí, která se při dozrávání vybarví bronzově zlatožlutě. Dužnina je bělavá, při dozrání má jemnou máslovitou konzistenci a mírně kořenitou sladkou chuť.
Sklízí se kolem poloviny října, konzumně dozrává v listopadu, vydrží do prosince i déle, podle podmínek skladování.

 
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky